Om Läxfritt – för en likvärdig skola

Skärmavbild 2014-07-02 kl. 22.21.05

Hösten 2013 blåste Pernilla Alm liv i läxdebatten genom ett blogginlägg där hon som högstadielärare och förälder tog ställning mot läxor. Blogginlägget lästes av 130 000 läsare på några dagar och hon deltog i SVT Debatt, Aktuellt, Lilla Aktuellt, tidningen Metro och lokal press. I sociala medier blev diskussionen om hennes inlägg högljudd och ibland hetsig.

I boken Läxfritt – för en likvärdig skola går Pernilla Alm vidare och tar upp frågan om läxor går ihop med en likvärdig skola och vem som ansvarar för att elevers skoldagar håller sig inom de åtta timmar skollagen säger.

Syftet med Läxfritt – för en likvärdig skola är att väcka tankar och ge inspiration till nya vägar. I boken varvas röster från forskare, läxfria lärare och andra experter. Vi får en bred bild av hur läxfritt gagnar elevers lärande, och hur det är möjligt att lära utan läxor.

Läxfritt – för en likvärdig skola är en bok som vänder sig till dig som på något vis är involverad i barn och ungdomars skolvardag. Oavsett din roll – förälder, lärare, skolledare, lärarstudent eller lärarutbildare. Den vänder sig även till dig som är elev.

Annat som diskuteras i boken är:

• Aktuell läxforskning

• Olegitimerade läxhjälpare

• Glosor och multiplikationstabeller

• Ansvar och läxor

• Föräldrars insyn i skolarbetet med eller utan läxor

• Fritid, stress, konflikter och läxor

 

”Pernilla Alms röst i det offentliga rummet är välkommen, för hon är påläst, passionerad och pedagogiskt väl förankrad. Och med sin bok har hon i alla fall vunnit över mig till den växande skaran av läxfrihetens förespråkare.” Peter Fowelin organisationskonsult
och SO-lärare i recension i Pedagogiska magasinet.

”Pernilla Alm har skrivit en bok som utmanar etablerade sanningar, ställer viktiga frågor och väcker många funderingar.” – Petra Krantz Lindgren, beteendevetare och författare till Med känsla för barns självkänsla.

”Titeln säger allt. Pernilla Alm har skrivit en viktig bok. Ta hem boken och läs den som en läxa, sedan gör vi skolan solidarisk och rättvis.” – Malin Wollin, krönikör och författare.

Läs förordet till boken här.

3 kommentarer till Om Läxfritt – för en likvärdig skola

  1. Ping: Köp en signerad Läxfritt – för en likvärdig skola | Läxfritt

  2. Ping: Skippa julblomman till fröken i år! | Läxfritt

  3. Ping: Adventslyft nr 16 – Likvärdigt | HERO – the coach

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s