Rätt ska vara rätt

Läraren Björn Eriksson är arg på alla föräldrar. Han är arg på hemmens attityd och anser att föräldrar och idrottsföreningar inte stöttar hans arbete som lärare.

Han får vara hur arg han vill och tycker är nyttigt. Men när Björn Eriksson sätter sig vid tangentbordet för att skriva en debattartikel tycker i alla fall jag att det minsta man kan begära att det han skriver är korrekt.

Citat:

”Era barn kommer i de flesta fall inte tycka att läxor eller att plugga är roligt. Det tyckte förmodligen inte du och det tyckte inte heller jag. Men när ditt barn skjuter upp läxan eller studerandet inför provet eller helt sonika väljer att hoppa över detta är det inte för att läraren vid utlämnandet kompletterade med orden, ”Kära elever. Gör bara denna läxa om ni har lust. För jag som lärare har inte lagt ner någon tid på att utforma den, förankra den i kursplaner och kunskapskrav. Jag har inte heller något syfte med läxan och ni kommer inte få ut något av att vare sig göra den eller av genomgången av läxan nästa vecka”.

Nej, för en läxa och ett prov är i de flesta fall obligatoriska. Om inte annat meddelas. Vi som lärare har till uppgift att skapa en meningsfull och välförankrad undervisning. De flesta lärare gör också allt de kan för att eleverna ska uppleva undervisningen rolig och spännande. Detta är dock inte ett krav från Skolverket utan något som de flesta av oss lärare upplever som självklart. Tilläggas bör att det inte alltid fungerar. 

Men du som vuxen till ett barn i min klass har också en uppgift. Det är att poängtera att skolan är viktig och leder någonvart.”

 

Nej. Läxor är inte obligatoriska. Var i styrdokumenten hittar du, Björn Eriksson, att läxor är obligatoriska?Skolverket skriver:

”Det finns inga lagar eller regler som gäller läxor. En del skolor har läxor och andra inte. Oavsett vilket ska skolan se till att eleverna når kunskapskraven, att undervisningen är likvärdig och att varje elev utvecklas så långt som möjligt.

Eftersom det inte finns något skrivet i skollagen eller andra regler kan skolorna välja att ge läxor, men det är inte obligatoriskt. I avsaknad av reglering runt användningen av läxor är det upp till lärare och rektorer att utifrån sina respektive uppdrag avgöra om och i sådana fall hur de vill arbeta med läxor som en del av den pedagogiska verksamheten.  Läxor kan inte ersätta den lärarledda undervisning som eleven har rätt till.”

 

Nej. Föräldrar har inte till uppgift att poängtera att skolan är viktig och leder någonvart. Det är önskvärt att föräldrar har den attityden till skolan, det håller jag absolut med om. Men faktum är att det enda som står i skollagen om föräldrars ansvar är att föräldrarna ska se till att barnet kommer till skolan pga barnets skolplikt.

 

Vårdnadshavares ansvar

20 § Den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt.

 

Det finns också en lite tvingande formulering kring utvecklingssamtal:

Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan

12 § Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och
elevens vårdnadshavare ha ett utvecklingssamtal om hur
elevens kunskapsutveckling och sociala utveckling bäst kan
stödjas samt om vilka insatser som behövs för att eleven ska
nå kunskapskraven och i övrigt utvecklas så långt som möjligt
inom ramen för läroplanen. Informationen vid
utvecklingssamtalet ska grunda sig på en utvärdering av
elevens utveckling i förhållande till läroplanen och
kunskapskraven i de ämnen som eleven får undervisning i.

 

Detta är det enda ansvar föräldrar har. (Rätta mig gärna med hänvisning till källa om jag har fel). Vi får tycka hur mycket vi vill om vad föräldrar borde göra, men föräldrars ansvar slutar enligt lag där. Få barnet till skolan och dyka upp en gång per termin på ett utvecklingssamtal.

I läroplanen står det visserligen att arbetet för skolans utveckling måste ske i ett aktivt samspel mellan skolans personal och elever och i nära kontakt med såväl hemmen som med det omgivande samhället. (Lgr 11 sid 11). Det står dock inte att hemmen och det omgivande samhället ska eller måste. Faktum är att det i läroplanen står ”Alla som arbetar i skolan ska”, ”Läraren ska”. Det står det på sida upp och sida ner.

 

Till sist. I läroplanen för grundskolan står:

”Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Den ska främja elevernas fortsatta lärande och kunskapsutveckling med utgångspunkt i elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper.”

Det är vårt uppdrag som lärare. Att anpassa undervisningen till varje elevs förutsättningar och behov.  Oavsett om eleverna har föräldrar som stöttar eller av olika anledningar inte kan. Det är inte ett enkelt jobb det här, vi är inte så många som verkligen klarar av det.

Jag skulle nu kunna gå på om hur inre motivation påverkar inlärning, att det är vetenskapligt belagt att läxor har låg eller ingen effekt på inlärning upp till årskurs 5, men börjar ge effekt hos äldre, redan studiemotiverade ungdomar. Jag kunde också skriva flera stycken om vikten av träning för att må bra, hur stressen över hemuppgifter enligt SCB påverkar 89 000 10-12 åringar i Sverige negativt men jag har redan skrivit om allt detta i en bok. Och i en massa andra debattartiklar. Jag tar istället ut mina barn på en skogspromenad så att vi får andas och är redo för en ny hård arbetsvecka.

 

framsidan-lc3a4xfritt-2-juli

 

 

Om Pernilla

Pernilla Alm är lärare och författare. Pernilla debuterade 2012 med relationsromanen "Alltid du" och utkom i augusti 2014 med debattboken "Läxfritt - för en likvärdig skola."
Det här inlägget postades i Föräldrar, Läxfri skola, Läxfritt för en likvärdig skola, Läxläsning, Skolfrågor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rätt ska vara rätt

  1. Ping: Ska Sverige ha skolor för att ett land SKA HA skolor eller ska Sverige ha skolor för att Sveriges barn ska gå till skolan och få en bra utbildning? | supermamsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s