Utan läxor lär de sig inget

Läxförespråkare hävdar ofta att elever inte lär sig något om de inte har läxor.

Jag försöker varje gång jag hör det att inte bli förolämpad. Vad ska samhället med lärare till om elever bara behöver hemstudier för att lära sig? Då kan vi spara massor av pengar och låta ungarna sitta hemma. Inga lokaler, inga pedagoger. Fatta lyftet för Sveriges ekonomi! Elevhälsan kan fungera som ambulerande team och åka runt och fråga hur folk mår

Jag har just avslutat en lektion med sjuor i engelska. Det finns ingen i den klassen som inte jobbade under lektionen. (Projekt om engelskspråkiga världen). Jag garanterar, lovar och intygar att alla lärde sig en hel del idag. T.ex. lärde de sig hur engelskan kom till Australien och varför så många länder i världen är engelskspråkiga. De lärde sig ord som inhabitants, currency, major industries med mycket mera.

 

Läxförespråkare hävdar också att läxor tränar ansvar, något elever måste lära sig att ta. Då är lösningen läxor, för det gör ju elever ansvarsfulla per automatik. Verkar läxförespråkare tycka.

Mina elever samarbetade, diskuterade, sökte information och planerade sitt arbete för att klara deadline om några veckor. De delar dokument för att alla i gruppen ska ha allting, ifall någon blir sjuk.

kan man träna på ansvar utan läxor. Som bonus, när man ändå jobbar och lär sig saker. I skolan. Med en legitimerad och välutbildad pedagog.

 

Är du nyfiken på andra problematiska saker med läxor? Är du intresserad av vad forskningen säger, och inte bara av vad folk tycker? Vill du ha mer tips på hur man kan jobba utan läxor? Läs Läxfritt – för en likvärdig skola. På rea hos Adlibris just nu, endast 119 kronor.

 

img_1639-1

Om Pernilla

Pernilla Alm är lärare och författare. Pernilla debuterade 2012 med relationsromanen "Alltid du" och utkom i augusti 2014 med debattboken "Läxfritt - för en likvärdig skola."
Det här inlägget postades i Läxfri skola, Läxfritt för en likvärdig skola, Läxläsning, Pernilla Alm, Skolfrågor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s