Det blev en debattvecka

Framsidan Läxfritt 2 juli

 

Jag upphör aldrig att förundras över den här läxdebatten. Jag har varit involverad i den sedan september 2013 och förstår fortfarande inte vad det är som är så provocerande med att jag och andra har lyckats hitta en metod för att lära elever saker utan läxor. Jag fattar inte varför det är en dålig sak. (Vilket man snabbt förstår att det är när man läser inlägg på Twitter, debattinlägg och facebookinlägg från företrädare från vissa fackförbund).

Jag förstår inte heller varför läxförespråkare ofta håller en väldigt indignerad ton, går till personangrepp, sällan anknyter till forskning och ofta tar till välformulerade argument som ”jag blir så trött”, ”dumheter” och ”det är lärare som henne som gör att kunskapsnivån sjunker i vårt land.” (Observera att det är citat från kommentarer i sociala medier från veckan som gått, och inte mitt språk).

Jag fick ett mejl häromkvällen. Från en person som var väldigt intresserad av att lära sig mer om tankarna bakom läxfritt och även skrev till mig om hans erfarenheter som pedagog. Han avslutade med:

”Min delning av artikeln på min fb-sida har inte genererat en enda gillning hos någon av alla mina vänner som består av kompetenta lärare, bra föräldrar, med flera … Jag börjar bli mörkrädd! Detta var inte vad jag förväntade mig.”

 

Jag är inte ett dugg förvånad. Jag har börjat vänja mig. Läxfritt är läskiga saker …

 

Läxfritt – the radical notion that work can be done in school.

 

Veckans länkar, för dig som missat hela alltet:

SVT Värmland, Jönköping, Västra Götaland och Halland körde läxtema. Här är några länkar:

Läxor behövs i skolan.

Avskaffa läxorna i Jönköpings kommun

Lärare slutade ge läxor – då lyfte resultaten

Läraren som inte ger några läxor

Reportage från Svt Halland, där är jag med en kortis.

Sedan hörde Expressen och Nyheter 24 av sig och ville ha debattartiklar av mig. Det fick de. Lärarstudenten Skogstad tyckte annorlunda. Stefan Wennberg replikerade.

Metro ringde och intervjuade. Det gjorde även norska Nettavisen. Aftonbladet skrev också.

Det blev en ganska intensiv vecka. En sak är i alla fall säker. Läxor berör.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Pernilla

Pernilla Alm är lärare och författare. Pernilla debuterade 2012 med relationsromanen "Alltid du" och utkom i augusti 2014 med debattboken "Läxfritt - för en likvärdig skola."
Det här inlägget postades i Läxfri skola, Läxfritt för en likvärdig skola och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det blev en debattvecka

  1. Ping: Jag har haft lite omkring mig | Pernilla Alm

  2. maria hernborg skriver:

    Hej, min sons lärarlag på Tunaskolan i Tumba kör till stor del läxfritt, och det fungerar alldeles utmärkt! Jag tror absolut på en läxfri skola, förutsatt att det innebär att kunskapen lärs ut ordetligt på skoltid…Nu fick jag en bok till att beställa 😉 Kram!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s