Släppfest för Läxfritt – för en likvärdig skola

I går var det officiell releasefest för Läxfritt – för en likvärdig skola. I ett otroligt trevligt samarbete med Akademibokhandeln i Sickla och Dieselverkstadens bibliotek firades min bok in ordentligt.

 

böcker

 

Att släppa en bok är en stor sak. Ibland glömmer jag bort det. Inte för att jag har släppt böcker så många gånger (det här är andra gången), utan för att jag går på väldigt många releasefester. Men när jag kommer dit slås jag alltid av glädjen. Alla är strålande glada och författaren likaså. Man firar verkligen allt hårt slit som ligger bakom. För det gör det ju. Med alla böcker.

Den här releasen var väldigt speciell för mig. Boken kom till ur ett blogginlägg, det var inget jag hade gått runt och tänkt på – att jag skulle skriva en bok om läxor. Plötsligt var jag bara igång och det var nog tur att jag inte förstod när jag började, vilket jobb det skulle bli. Som jag har jobbat med den här boken!  Jag skriver ju egentligen skönlitterärt och plötsligt skulle jag jobba på ett helt annat sätt. Det visade sig vara otroligt roligt, intressant, svårt men också lätt. Ibland är det jättejobbigt att hitta på vad ens romankaraktärer ska ta sig till, med en fackbok är det lite lättare – man håller sig ju till sanningen hela tiden. Det var en helt ny värld som öppnades för mig, men ändå en värld som jag känner mig bekväm i. Det var min lärar- och föräldravardag som låg till grund för boken och ”gräv där du står” är ett vanligt råd till skribenter.

Och i går kväll möttes mina världar. Det var författarkollegor, lärarkollegor, vänner, före detta elever med föräldrar och så min egen fina familj. Och framförallt var flera av de personer som medverkar i boken där och det var så roligt att få träffa dem igen. Och nu vill jag be om ursäkt för jag hade planerat att tacka er alla offentligt men se det glömde jag ju bort i glädjeyran. Jag är så otroligt tacksam för varje person som ville medverka i boken. Tack! (Tack är ett väldigt futtigt ord ibland).  Och så var det det här med presenterna. Det är verkligen inget man måste ha med sig på release och något jag faktiskt alltid glömmer bort att man kanske får, men som tur var hade arrangerande Susanne tänkt till och tagit med vaser till alla otroliga blommor jag fick. Idag går jag runt och upptäcker allt fint ni hade med er – stort tack! (Behöver inte köpa bubbel på ett bra tag, det är helt klart).

 

10405427_10152662707248630_2154918325597791985_n

Colette Van Luik (journalist, författare och numera på Berättarministeriet) intervjuade mig under några svettiga minuter. (Mikrofon + publik = svettigt). Därefter var det publikens tur och flera väldigt kloka och intelligenta frågor kom upp. Tack för det!

En av Colettes första frågor var hur man ska lära sig något utan läxor. Det är en vanlig fråga som folk ställer när de får höra om mina läxfria tankar. Tommy Lucassi (medverkande i boken) twittrade ut mitt svar:

bild (2)

(Jag utvecklar svaret rätt rejält i boken, i kapitel 12 som heter just ”Hur ska de lära sig något utan läxor?”)

Nedan syns Sanna Håkansson, jag och Tommy Lucassi. Sanna medverkar i kapitlet ”Tränar läxor ansvar?” (Det korta svaret är nej).

bild (3)

 

bild (7)

 

bild (3)

 

10599459_827736027259366_8484129350952377296_n

Författargäng. Josefine Lindén (projektledare och korrläsare för Läxfritt, jag, Suzanna Dilber, Åsa Hellberg och Susanne Boll.

 

marika king

 

bild (4)

 

bild (6)

bild (11)

Jag, Susanne Boll och Suzanna Dilber.

 

 

bild (8)

Efter intervjun signerade jag massor av böcker. Härligt!

 

P-signerar-225x300

 

bild (10)

Lärarhögskolekompisar.

 

bild (13)

Åsa och jag läste spanska på lärarhögskolan tillsammans. Och gjorde studieresa till Spanien och skrev en kick-ass-uppsats om det. Åsa fick läsa ett tidigt utkast till boken och gav mig mod att fortsätta.

 

bild (5)

Hanna Lans kom ända från Göteborg för att vara med. Som tur var sov hon över hos mig så att vi hann hänga ordentligt! Här med Carina Bokbiten.

 

bild (9)

 

bild (10)

bild (5)

Lars Rambe, styrelseledamot i Hoi förlag och den första på förlaget att tända på idén med en läxbok. Bredvid honom deckarförfattaren Varg Gyllander.

 

bild (7)

Författarna Hanna Lans och Josefine Lindén.

 

10639448_10152317807332532_6205043954160739092_n

Jag har stängt diverse barer i mina dagar men det här var första gången jag stängde en bibbla. Lite samma känsla som att vandra runt i en tom skola. Märkligt, härligt och lite läbbigt.

 

bild (6)

Sedan blev det sen middag på Gondolen för mig och några tappra. Bland andra Susanne Trydal, butikschef på Akademibokhandeln i Sickla.

 

bild (12)

En till tapper nattätare. Rita som är en god vän och har varit till mycket hjälp med boken.

 

Pernilla

Lycklig, överväldigad och alldeles varm över all uppvaktning, glädje och kärlek. Den här boken har officiellt firats in!

 

Om ni vill läsa några sammanfattningar som är lite mindre spretiga, testa de här:

Elin Lucassi har sammanfattat hela kvällen otroligt väl i sin blogg hos Litteraturmagazinet. Klok kvinna, hon Elin.

Och så hos min författarkompis Susanne Boll som just nu gästbloggar på Bokcirklar.se.

(Bilderna i det här inlägget är till största del stulna från mina vänner på sociala medier. Tack för det alla!)

Annonser

Om Pernilla

Pernilla Alm är lärare och författare. Pernilla debuterade 2012 med relationsromanen "Alltid du" och utkom i augusti 2014 med debattboken "Läxfritt - för en likvärdig skola."
Det här inlägget postades i Läxfritt för en likvärdig skola och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Släppfest för Läxfritt – för en likvärdig skola

 1. Hanna Lans skriver:

  Tack själv! Allt var supertrevligt och något jag är glad att jag tog ledigt från jobbet för att gå på!

  Gilla

 2. Ping: Ooops – I did it again | Pernilla Alm

 3. Grattis Pernilla! Så starkt jobbat.

  Gilla

 4. cyndi skriver:

  Har du skickat din bok till Jan Björklund? Han är ganska mossig när det gäller läxor 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s